Koti » Vanhin tunnettu ”kuollut” galaksi on löydetty

Mainos

Vanhin tunnettu ”kuollut” galaksi on löydetty

kirjoittaja Aino Rautavirta

James Webb -avaruusteleskoopin tutkimuksen analyysi on johtanut kaikkien tunnettujen galaksien vanhimman ”kuolleen” galaksin löytämiseen – vain 700 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen se on jo lopettanut uusien tähtien muodostamisen. Tämä oli täysi yllätys, sillä tätä ajanjaksoa maailmankaikkeuden historiassa pidetään erittäin aktiivisena tähtien muodostumisen vaiheena. Havaintojen tulokset ja tutkijoiden johtopäätökset.
”On todennäköistä, että tämä galaksi eli nopeasti lyhyen elämän ja kuoli nuorena. Sen tähtien muodostuminen tapahtui nopeasti ja loppui lähes yhtä nopeasti, mikä on odottamatonta näin varhaisessa vaiheessa maailmankaikkeuden kehityksessä. On kuitenkin vielä epäselvää, onko sen sammunut tila väliaikainen vai pysyvä ja mikä sai uusien tähtien muodostumisen loppumaan”, – kertovat löydön tekijät.

Tähtitieteilijät uskovat, että tähtien muodostuminen voi hidastua tai pysähtyä useiden eri tekijöiden vuoksi, jotka kaikki vievät galaksista uusien tähtien muodostumiseen tarvittavaa kaasua.

Saatat pitää myös

Mainos